Reparatie van gitaarversterkers

Techniek doet Marco’s hart sneller kloppen. Vintage versterkers zijn zijn specialiteit.

Marco leerde de kunst van het versterkers repareren bij Koch Guitar Electronics, waar hij sinds 1999 werkt. Het bedrijf is wereldwijd geroemd om zijn hoge kwaliteit gitaarversterkers. Naast het bouwen van de versterkers, doet Marco ook de reparaties. Hij raakte bekend met Fenders, Marshalls, Mesa Boogie en andere merken. Door regelmatig mee te kijken over de schouder van ontwerper Dolf Koch, leerde hij kneepjes van het vak.

Het oplossen van defecten blijft voor hem altijd een hoera-moment. Een versterker weer helemaal in orde brengen geeft veel voldoening. Nu dat Koch naar ‘s-Gravenzande (bij Hoek van Holland) is verhuisd is het een goed moment om in het midden van het land weer een reparatiepunt voor (Koch) buizenversterkers te beginnen.

Ampeg B410 van het Popcentrum Amersfoort op de werktafel
gescheurde soldering bij een Kustom Bass versterker

Deze week (8-2-2021) op de tafel: een in fraaie staat zijnde Dynacord Eminent I. Ondanks de frisse looks bleef de zekering doorbranden. Ik heb de elco met zeldzame combinatie van 100uF + 50uF 450V in één behuizing vervangen door twee F&T beker-elco’s. Die had ik nog liggen. Bias afgesteld, testen en klaar!

De VT 300 van Eden van het Popcentrum Amersfoort heeft wat problemen na jaren van intensief gebruik.